Nutrition facts - Carbs
Kolhydrater är ett energirikt näringsämne och utgör en av de tre näringsämnena som vår kropp huvudsakligen behöver för att få energi. Kolhydrater finns i olika sorter som t.e.x stärkelse, kostfiber och socker. Du hittar dem i sina naturliga former i frukt, grönsaker och spannmålsprodukter men även i mejeriprodukter. En stor del av kolhydraterna du får i dig får du huvudsakligen i form av raffinerat vitt socker. Till skillnad från exempelvis fruktsocker bidrar det raffinerade sockret mest med tomma kalorier som sätter sig på kroppen.
Kolhydrater är din viktigaste energikälla och fungerar framför allt som bränsle till hjärnan och musklerna. Kolhydrater gör att du kan prestera optimalt både fysiskt och mentalt. När kroppen bryter ned socker bildas glukos som används vid uppbyggnad av cellerna. Även hjärnan behöver kolhydrater för att fungera. För lite kolhydrater gör att du lätt känner dig trött och orkeslös.
Eftersom kroppen tar upp kolhydrater olika snabbt beroende på hur de är uppbyggda kemiskt delar man in dem i två grupper - snabba kolhydrater & långsamma kolhydrater. De snabba kolhydraterna förbränner kroppen snabbare än de långsamma. Därför är långsamma kolhydrater är bäst för kroppen. Detta för att de håller blodsockret på en jämn nivå. Snabba kolhydrater är sämre eftersom de påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant. När blodsockerhalten höjs snabbt så ökar insulinpåslaget kraftigt vilket leder till att man snart bli hungrig igen. Ett blodsocker som pendlar väldigt mycket gör alltså att du till följd äter mer. Hög insulinutsöndring i kroppen pga. högt blodsocker som följd av att man ätit mycket snabba kolhydrater leder till att kroppen beordras att lagra fett.
Det är här begreppet du säkert har hört förr kommer in - GI (Glykemiskt index). GI visar hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man har ätit en produkt. För att göra det hela enkelt kan man säga att snabba kolhydrater har högt GI, långsamma kolhydrater har lågt GI. Dock är inte ett livsmedel garanterat som ett bra val bara för att GI-vädret är lågt. GI tar nämligen inte hänsyn till kalorier eller näringsvärde i maten.
- Långsamma kolhydrater finns i bla. bönor och baljväxter, fullkornspasta, råris,
potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd. - Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis,
läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.
Välj bra kolhydrater
- Se till att äta mycket frukt, grönsaker, och baljväxter – gärna 500 gram per dag.
- Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
- Försök att undvika godis, glass och söta bakverk så mycket du kan.
Detsamma gäller med att dricka läsk och saft.