Myths And Truths About Weight Loss


#1 "Lågintensiv träning bränner mer fett"

Vilken träningsform ska man ägna sig åt för att bränna mest fett? Det är en väldigt förekommande fråga. Lågintensiv träning bränner mer fett än vad högintensiv träning gör. Den största skillnaden mellan högintensiv träning och lågintensiv träning är att kroppen använder sig utav två olika bränslekällor. När du utför lågintensiva träningsformer som promenader, yoga m.m använder kroppen huvudsakligen fett som bränslekänna eftersom kroppen inte behöver energi omedelbart för att kunna utföra aktiviteten. När du istället utföra högintensiva träningsformer som löpning, spinning m.m använder kroppen till störst andel kolhydrater (socker) som bränslekälla eftersom kolhydrater förbränns snabbare än vad fett gör.

Så vilket alternativ är bäst om man vill gå ned i vikt? Många utav er skulle troligen välja den motionsformen som förbränner mest energi på kortast tid - vilket högintensiv träning helt klart gör. Men för att förstå det hela krävs det att man funderar över det en gång till.

När du springer använder kroppen socker som tas ifrån ditt blod. Blodsockret sjunker fortare eftersom energin måste levereras direkt allteftersom du rör på dig. När blodsockret sjunker fort får vi dock oftast större hungerkänslor kort efter att träningen är avslutad. Så även att högintensiv träning i regel bränner mer energi så kan det trots det inte vara det bästa alternativet för just dig. Konsekvensen utav att kroppen får ett blodsockerfall kan också leda till att du äter mer efteråt mot vad du skulle ha gjort om du istället valt att promenera. Promenader påverkar inte ditt blodsocker på samma sätt eftersom energikällan istället är fett. Därför rekommenderar jag alltid personer att ägna sig åt mer lågintensiva träningsformer i början för att få kontroll över sitt blodsocker och sina matvanor. På så sätt är det lättare att bli kvitt sitt sötsug och nå resultat.

Oavsett vilken träningsform du väljer att ägna dig åt så förbränns mer energi desto fler muskelgrupper som är inblandade samt ju högre intensitet som träningsformen har. Men allting ligger inte i hur mycket energi som förbränns utan även vad du äter efter din träning. Viktnedgång handlar trots allt om att göra av med mer energi än vad man tar in. Sedan vilken träningsform du väljer är helt upp till dig.

Kommentarer:

1 Zunde:

skriven

Hmm, härlig läsning. Själv brände jag nästan 15 kg för att jag lågintensivtränade, så de måste stämma, om det inte ändras på dom år som gått sen dess.. ;D

2 Emily:

skriven

Jag tror absolut att det är bäst för otränade personer att börja med lågintensiv träning. Speciellt om man är väldigt överviktig, då är det ju mycket jobbigare att springa, och det är säkert större risk att man får skador i typ knäna osv om man börjar springa direkt. Men när man känner att man är redo att springa tycker jag att man ska göra det, men börja försiktigt. Att springa är ju bättre för konditionen, och att ha bra kondition är ju väldigt viktigt det också tycker jag :) Tränar själv (ganska) högintensivt några gånger i veckan och självklart blir jag lite hungrigare, speciellt när jag äter mindre. Men om jag har bestämt mig för att gå ner i vikt så får jag räkna med att jag inte kan vara mätt hela tiden. Och det har gett resultat! Kilona rinner av mig som vatten.. Men, bara för att det funkar för mig betyder inte att det funkar för alla. Eller självklart funkar det, en lågkaloridiet+ganska intentiv konditionsträning (spinning osv) borde få alla att gå ner i vikt. Men det spelar ingen roll om man inte klarar av att hålla på ett tag och sedan hålla vikten. Jag har dock provat det mesta och aldrig lyckats gå ner i vikt. Så det är mitt sätt att gå ner iallafall :) Oj, det var inte meningen att jag skulle skriva så här mycket haha, men det är alltid kul att skriva om sånt här! Det känns inte riktigt som att min kommentar har något med ditt inlägg att göra, men så kan det gå! Lycka till med eran viktnedgång, hur ni än väljer att göra! :)

3 SiljeMariela - BodyWork:

skriven

Liker bloggen din! Masse flotte tips! Love it!

Kommentera här: